وزن نوزاد سالم چقدر است؟
- 0 نظرات /
- ۱۶ شهریور ۱۳۹۴ /
- توسط سی سرو /
- بارداری, تغذیه, زایمان, وزن نوزاد /
- نظر دهید
به طور معمول نوزادان باید در هفته 37 تا 40ام بارداری به دنیا بیایند. وزن متوسط یک نوزاد سالم هنگام تولد در این بازه زمانی، بین 5/2 تا 4 کیلوگرم است. نوزادی که سبکتر یا سنگینتر از این مقدار باشد نیز ممکن است کاملا سالم باشد، اما نیازمند توجهات بیشتری از جانب پزشک یا پرستار است.
چه فاکتورهایی وزن نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهند؟
طول دوره بارداری
طول دوره بارداری مهمترین عامل تعیین وزن نوزاد است. نوزادانی که زودتر از هفته37ام بارداری به دنیا میآیند، وزن کمتر و نوزادانی که دیرتر از هفته 40ام به دنیا میآیند، وزن بیشتری دارند.
ژنتیک پدر و مادر
به طور معمول، والدین بلند قامتتر با وزن بیشتر، نوزادان سنگینتر از وزن متوسط دارند و نوزادان والدین با هیکل کوچکتر، وزنی کمتر از مقدار متوسط دارند.
وزن مادر قبل از بارداری
مادرانی با وزن کم قبل از بارداری (شاخص توده بدنی کمتر از 19) بیشتر در معرض خطر به دنیا آوردن نوزادانی با وزن کم هستند. همچنین مادرانی با شاخص توده بدنی بالاتر از 24، در معرض خطر به دنیا آوردن نوزادانی با وزن بیشتر از حالت نرمال هستند.
چندقلوزایی
در صورتی که نوزادان دوقلو، سه قلو یا بیشتر داشته باشید، نوزادان نسبتا کوچکتر خواهند شد. چرا که نه تنها فضای رشد کمتری دارند بلکه اغلب زودتر به دنیا میآیند که باعث وزن کمتر آن ها میشود.
حدود نیمی از دوقلوها و 90% سه قلوها، قبل از هفته 37ام بارداری و با وزنی کمتر از 5/2 کیلوگرم به دنیا میآیند.
ترتیب تولد
گاهی نوزادان اول کوچکتر از برادر یا خواهرهایشان که دیرتر به دنیا میآیند، هستند.
جنسیت
دختران معمولا کمی کوچکتر از پسرها هستند اما این تفاوت هنگام تولد جزئی است.
سلامت مادر در دوره بارداری
مشکلات قلبی یا فشار خون بالای مادر، مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر هنگام بارداری میتواند موجب وزن کمتر نوزاد هنگام تولد شود. در صورتی که مادر به دیابت یا چاقی مبتلا باشد نوزاد ممکن است وزنی بیشتر از وزن نرمال داشته باشد. همه شرایطی که وزن نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهند باید توسط پزشک کاملا کنترل شوند.
تغذیه هنگام بارداری
تغذیه مناسب برای رشد نوزاد در رحم ضروری است. رژیم غذایی نامناسب، مقدار و چگونگی رشد نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهد. اضافه وزن زیاد مادر هنگام بارداری باعث بیشتر شدن وزن نوزاد از حد معمول آن میشود.
سلامت نوزاد
مشکلات سلامتی نوزاد مثل عفونتهای خاص طی بارداری میتواند وزن نوزاد را هنگام تولد و رشد او را در مراحل بعدی زندگی تحت تاثیر قرار دهد.
تاثیر وزن کم نوزاد بر سلامت نوزاد
تاثیر وزن کم نوزاد روی سلامت او بستگی به عامل کاهش وزن دارد. بیشتر نوزادانی که با وزن کمتر از نرمال به دنیا میآیند، مشکل خاصی ندارند؛ اغلب این حالت به دلایل ژنتیکی رخ میدهد. با این وجود ممکن است مشکلاتی به دلیل وزن کم نوزاد اتفاق بیفتد از جمله:
- مشکلات تنفسی که تحت عنوان سندروم تنفسی نوزادان (RDS) نامیده میشود
- افزایش خطر ابتلا به عفونت
- قند خون پایین (هیپوگلیسمی) و مشکلات تغذیهای
- اشکال در گرم نگه داشتن بدن
- تعداد زیاد سلولهای قرمز خون که باعث پلیسیتمی (غلظت بالای خون) میشود
مطالعات نشان داده است که نوزاد با وزن کم هنگام تولد، در طولانی مدت در معرض خطر ابتلا به اضافه وزن، دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی قرار دارد. گرچه عوامل مختلف دیگری در بروز این مشکلات نقش دارند. مهمترین عواملی که میتوانند موجب کاهش ابتلا به این مشکلات شوند تغذیه نوزاد با شیر مادر و مراقبت مناسب از نوزاد است.
منابع
www.pregnancyandbaby.com/baby/articles/940601/what-affects-a-babys-birth-weight
www.kidshealth.org/parent/growth/growth/grownewborn.html
www.babycentre.co.uk/a1033196/low-birth-weight-in-babies
0نظرات